Sistem de avertizare GSM

Cum putem folosi vechiul telefon pe post de alarma?

 • Un coleg m-a intrebat daca pot sa-i fac un sistem de avertizare pentru momentele in care ii cade siguranta de la panoul electric si nu este in oras.

Prima idee a fost de a controla un modul GSM pentru a trimite mesaje cand nu mai este curent intr-o priza din casa. Dar o varianta mai simpla e sa folosesti functia de auto-dial a telefonului si sa apelezi un numar predefinit in telefon cand pica curentul. Cum poti face asta?

mergi la: Testare | Update!| Comentarii

 

 
 De ce am nevoie:
 1. Telefon cu baterie si incarcator
 2. Alimentare (6V pana la 9V)
 3. Tranzistori NPN 546
 4. Rezistori R1=10k, R2=4k
 5. Condensatori C1=6800uF, C2=10uF
 6. Timer 555
 7. Releu Reed
 8. Diode D1, D2 4007
 9. PCB 4x4cm

 

Doua fire legate la padurile unui buton pe care ai pus auto-dial care sa-ti inchida contactul cand vrei tu ca si cum ai apasa pe butonul respectiv. Ideea poate merge mai departe sa legi fire la toate butoanele si sa incerci sa controlezi telefonul din semnale transmise insiruit ca o secventa de apsare a butoanelor pentru a executa o comanda. Nu cred ca sunt singurul care pe vremea telefoanelor cu butoane stiam diverse secvente cu ochii inchisi.

Pentru moment ma limitez la ce mi-am propus initial. Urmeaza sa fac rost de un telefon si sa pun la punct schema electrica de detectie a fazei. 

Cam la asta am ajuns. Am folosit un simulator de circuite de pe falstad.com

Schema de mai jos(poate cu mici modificari) o poti vedea in actiune intr-o Simulare Java pe site.

Diagrama Electrică

 

Contactorul de pe intrarea de +6V l-am pus sa simuleze intreruperea tensiunii de la alimentare. Condensatorul de capacitate mare are rolul de a inlocui o baterie care sa alimenteze circuitul integrat macar o perioada de aprox. 2,5 secunde, cat sa putem face contactul intre padurile butonului cu numarul de telefon predefinit. Un releu Reed va realiza aceasta conexiune, comandat de timerul 555.

Am facut schema electrica in EAGLE (cadsoftusa.com) - software free, si fata de versiunea de test am pus 2 pad-uri pentru condensatorul de 6,8mF ca este prea inalt si intentionez sa-i indoi pinii sa stea culcat pe langa PCB. Am adaugat si un buton pentru tasta cu numarul pe speed-dial (nemaifiind functionala dupa lipirea firelor pe pad-uri) astfel putand folosi butonul pe post de tasta daca este nevoie de ea in formare numarului apelat. Cam asa arata schema:

Am aranjat piesele pe o placa in PCB design si am trasat circuitele de lagatura. Rezultatul se poate vedea mai jos in galeria foto. Am printat layout -ul intr-un fisier PDF  pentru crea fizic PCB-ul ce urmeaza a fi populat cu piese.

Aici gasiti si versiunea 2 a PCB-ului 

 

 

Video

 

Galerie Fotografii

 

Versiunea finala, in testare

UPDATE!

Rezistenta de 220K am schimbat-o cu 4k pentru ca nu era necesar un timp asa mare pentru apelare, era chiar prea mult ~3 secunde. Este suficient ~1secunda

Dupa ultima testare a aparut o mica problema de RFI (interferente). Semnalul telefonului (radiatia) in momentul cand telefonul, sau un alt telefon din apropiere este apelat sau apeleaza, contactul se inchide deoarece firele legate la paduri actioneaza precum o antena(una destul de mare pentru semnalele de acest gen). Am incercat sa filtrez frecventa operatorului GSM de 800MHz cu un condensator de 22pF pus intre padul de masa si cel de plus al tastei. aparent a functionat dar daca misc firele spre telefonul apelat sau pe spatele telefonului utilizat in circuit inca simte semnalul. mai ramane de facut o ecranare a firului de plus, sau a ambelor fire, separat. revin cu rezultate.

 

 

comments powered by Disqus

Fotografii

Despre mine

Andrei Dumitru

Andrei Dumitru

Mechanical Design Engineer

Ne vedem prin Sibiu

Ținem legătura :

Mist

9°C

Sibiu

Mist

Humidity: 97%

Wind: km/h

 • 4 Oct 2015

  Partly Cloudy 22°C 9°C

 • 5 Oct 2015

  PM Showers 19°C 9°C

JoomShaper